Als je veertig uur per week werkt, breng je het overgrote deel van de week door op jouw werkplek. Vaak staan we er echter niet bij stil hoeveel deze omgeving dus voor jou betekent. Welke invloed het kan hebben op je gemoedstoestand, gezondheid en werkplezier. Een werkplek inrichten is veel belangrijker dan je denkt. Hoe jouw werkomgeving eruit ziet, kan allesbepalend zijn voor hoe je in het leven staat en hoe fijn je het vindt om weer aan het werk te gaan. Krijg je dus binnenkort de kans om jouw werkplek (opnieuw) in te richten? Dan is het belangrijk om dit zorgvuldig te doen. Maar waar moet je precies aan denken bij het creëren van een fijne en gezonde werkplek?

Ergonomische werkplek

bureau met macbook

Allereerst is het belangrijk om op de ergonomie te letten. Met ergonomie wordt bedoeld dat je veilig en comfortabel kunt werken. Ook bij het doen van zittend werk is dit van belang. Juist dan. Het lichaam is er niet voor gemaakt om langdurig te zitten. Zeker niet uren achtereen. We hebben al snel de neiging om onderuitgezakt te gaan zitten. Zeker als de meubels ons niet op de juiste manier ondersteunen. Daarom is het belangrijk om ergonomische meubelen te kiezen. Deze ‘dwingen’ het lichaam in de juiste houding. Wist je dat het aanbieden van ergonomische meubels de plicht is van de werkgever?

Let op: bij ergonomie draait het niet alleen om de juiste meubelen. Het gaat ook om andere factoren die de productiviteit kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan het toepassen van rustgevende geuren en het verbeteren van de akoestiek en de verlichting.

Aparte lunchruimte

Ben jij iemand die regelmatig lunch eet aan zijn eigen bureau? Dan ben je vast niet de enige. Steeds meer mensen geloven dat ze productiever kunnen zijn als ze eten tijdens het werken en daarmee hun pauze laten varen. Besef echter goed dat pauzes niet voor niets verplicht zijn gesteld. Je hersenen kunnen niet acht uur achtereen op hetzelfde niveau werken. Op een gegeven moment raak je oververmoeid en komt er minder informatie binnen en merk je ook dat je veel minder productief wordt. Als je telkens maar doorgaat, heeft dit dan ook juist alleen maar een negatieve invloed op jouw productiviteit. Je kunt er veel beter voor kiezen om echt je verplichte pauzes te nemen en daardoor weer lekkerder te werken. Uiteindelijk krijg je zo op een gewone werkdag veel meer voor elkaar.

Investeer daarom naast je werkplek ook in een fijne (aparte) lunchruimte. Met een kantine barkruk bespaar je eventueel zelfs nog wat extra ruimte, waardoor er meer mensen tegelijkertijd pauze kunnen houden. Wel zo gezellig en een extra stimulans om toch echt je pauzes te houden.

Extra sfeer

laptop op bureau

Denk niet alleen aan de praktische kant van jouw werkplekinrichting. Vergeet ook de sfeer niet. Het moet ook gewoon een prettige omgeving zijn om in te werken. Gebruik dan ook de juiste kleuren, zet wat persoonlijke items neer en zorg ervoor dat je echt tot rust kunt komen in deze ruimte. Dat zal uiteindelijk van zeer positieve invloed zijn op het werk.

Leave a Comment